Loading...
8 meglepő tény a vérplazmáról, amelyekről talán nem is tudtál

8 meglepő tény a vérplazmáról, amelyekről talán nem is tudtál

A plazma a vér fehérjében gazdag összetevője, amelyet számos ritka és krónikus betegség kezelésére használnak.

Ez a sárgás folyadék elképesztő dolgokra képes, és a tudósok nap mint nap új felhasználási lehetőségeket fedeznek fel.

Előző írásunkban az egészséges táplálkozásról olvashattál, most pedig bemutatunk 10 meglepő tényt a vérplazmával kapcsolatban. Vágjunk is bele!

1. A plazma a vér fő összetevője

Annak ellenére, hogy a plazma nem nagyon hasonlít a vérre, valójában teljes tartalmának több mint felét (körülbelül 55%-át) teszi ki. A plazma fő feladata, hogy tápanyagokat, hormonokat és fehérjéket szállítson a test azon részeihez, amelyeknek szükségük van rá. A vérplazma fontos antitesteket, véralvadási faktorokat és fehérjéket is tartalmaz, amelyekből életmentő terápia lehet ritka betegségben szenvedők számára.

2. A plazmaadás nem ugyanaz, mint a teljes véradás

A legtöbb ember jól ismeri a teljes véradást, de a plazmaadás nem annyira ismert. A teljes vér vagy eredeti formájában transzfundálható, vagy specifikus összetevőire - vörösvértestekre, fehérvérsejtekre, vérlemezkékre és plazmára - választható szét. 

A plazmát egy speciális gép segítségével vonják ki a vérből, és kifejezetten olyan fontos terápiák készítésére használják, amelyekre az immunhiányos emberek támaszkodnak. A véradás és a plazmaadás folyamata meglehetősen hasonló; a plazma adományozása azonban tovább tart.

3. Kétféle plazmaadás létezik

a) a visszanyert plazmaadás,

b) és a forrásból származó plazmaadás. 

A visszanyert plazma teljes véradásokból származik, amelyeket egyedi komponensekre osztanak fel. A forrásból származó plazma adományokat a plazmaferezisnek nevezett eljárással gyűjtik össze, ahol a donorokat intravénásan egy úgynevezett ferezisgéphez csatlakoztatják, amely elválasztja a plazmát, és visszajuttatja a többi vérkomponenst a donor szervezetébe.

4. Hét napon belül kétszer adhatsz plazmát

Plazmadonorként hétnapos időszakon belül kétszer is adományozhatsz, feltéve, hogy a két donáció között legalább kettő nap eltelt.    ez nem kell -> Ha Kanadában élsz, és hetente kétszer adsz plazmát a Canadian Plasma Resourcesnál, jelentősen megnövelheted a kapott kompenzáció összegét.

5. Semmi sem helyettesítheti a plazmából származó terápiás fehérjéket

A vérplazmában található fehérjék, antitestek és egyes alvadási faktorok egyedülállóak. Életmentő gyógyszerek, mint például az intravénás immunglobulin (IVIg) terápia, csak adományozott plazmából készíthetők.

6. A forrásplazmát több tucat különböző betegség kezelésére használják

Több mint 80 különböző autoimmun rendellenesség, immunhiányos betegség és ritka vérbetegség létezik, amelyek kezelésére adományozott plazmát használnak. A plazma-eredetű terápiákkal kezelhető betegségek közé tartozik az alfa-1-antitripszin-hiány, az elsődleges immunhiány és a von Willebrand-kór.

7. 1200 adományra van szükség egy beteg egy éves kezelésére

Ahhoz, hogy elegendő életmentő terápiát hozzanak létre a rászoruló betegek megsegítésére, évente több millió liter plazmát kell adományozni. Egy hemofíliás beteg kezelésére 1200, egy alfa-1-antitripszinhiányos beteg kezelésére 900 plazmaadományra, egy elsődleges immunhiányos beteg egy évre tartó kezelésére 130 plazmaadásra van szükség.

8. Az Egyesült Államok felelős a globális vérplazmaellátás 70%-áért

A fizetett plazmaadások az Egyesült Államokban engedélyezettek, és ennek eredményeként a globális plazmaellátás 70%-át adják. A teljes plazmaellátás 90%-a elszámolható, ha az Egyesült Államokat más országokhoz sorolják, amelyek lehetővé teszik a plazmadonorok kompenzációját, beleértve Ausztriát, Csehországot, Németországot és Magyarországot.

Még egy tény, amit tudnod kell – a ritka betegségekben szenvedő betegeknek folyamatosan szükségük van vérplazmára. Ezért olyan fontos, hogy minél többen elmenjenek vérplazmaadásra.  Ha szeretnél segíteni és még pénzt is keresni, akkor foglalj időpontot vérplazmaadásra még ma! 

Forrás: https://giveplasma.ca/10-surprising-facts-about-blood-plasma/