Így étkezz egészségesen 2022-ben
Egészséges táplálkozás a mindennapokban
Egészséges táplálkozás a mindennapokban
Napjainkban az emberek folyton rohannak, ezért sokan nagyon kevés gondot fordítanak a helyes táplálkozásra. Pedig a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék fontosabb annál, hogy a véletlenre bízd!
Ha megtanulod a helyes táplálkozás lényegét, hogy milyen élelemre van szükséged, illetve mit kell elkerülnöd az étrendedet illetően, akkor ezzel sokat tehetsz az egészségedért!
Mik a helyes táplálkozás alapjai?
Mindenkinek mások az igényei, ezért mindenkinek föl kell mérnie jelenlegi szokásait, és megtalálnia az utat a személyre szabott étrendhez.
Tápanyagokra mindenkinek szüksége van, de az egyéni igény sok mindentől függ, amibe beletartozik az öröklött tényezők, az életmód, a testtípus és az egészségi állapot.
Egyél sok vitaminban gazdag zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, halat, csökkentsd a zsiradékbevitelt, és igyál elegendő vizet. Minden nap étkezz változatosan, bánj takarékosan az olajjal, a zsírral és a cukrozott ételekkel.
Kerüld, vagy csak mértékkel fogyaszd a marhahúsból, sertéshúsból készült ételeket, mint például a steaket, hamburgert, kolbászt, szalonnát, mert ezek az ételek nagyon sok telített zsírt tartalmaznak.
Nagyban csökkentheted az infarktus, a rák és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, ha kevesebb vörös húst, zsíros tejterméket és zsiradékban sült ételt eszel!
A rostok a szénhidrátok családjába tartozó vegyületek, de nem szívódnak fel, csupán megkötik a felesleges salakanyagokat, a méreganyagokat és így azok kiürülnek a szervezetünkből.
A táplálkozással foglalkozó szakértők szerint a szervezetnek napi 20-30 g rostra van szüksége. Ezt a mennyiséget elfogyaszthatod teljes kiőrlésű kenyérszeletek, gyümölcsök és zöldségek formájában is.
Miért előnyös a mediterrán étrend?
A népszerű mediterrán ételek azért annyira színesek, mivel olyan összetevőkből állnak, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, a gyümölcsök és zöldségek, a halak és a tenger gyümölcsei, illetve a kihagyhatatlan olívaolaj.
Ennek a fajta étkezésnek a központi elemét a növények alkotják, nem pedig a hús. A tejtermékek, a tojás, a baromfihús és a tenger gyümölcsei az egészséges mediterrán táplálkozás fő alkotóelemei. Azt is érdemes tudnod, hogy a mediterrán étrendet követők vörös húsokat csak alkalmanként fogyasztanak.
Az olívaolaj és a hal a mediterrán táplálkozásnak az alappillére, ami rengeteg egészséges zsírt tartalmaz.
Egészséges mediterrán recept ebédre
Ebédre főzz falafel golyókat, tégy melléjük zöldbabot, teljes kiőrlésű kuszkuszt, morzsolt feta sajtot, olajbogyót, majd a végén locsold meg az ételt tahini szósszal. Ugye milyen finom?
Válaszd Te is a mediterrán étrendet, mellyel csökkentheted a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát!
Olvasd el előző cikkünket itt: Honnan veheted észre, hogy fehérjehiányban szenvedsz?