Loading...
Ezt edd plazmaadás előtt és után

Ezt edd plazmaadás előtt és után

A plazmaadás egy hosszadalmas, kb. 40-45 perces, inkább szervezetileg megerőltető folyamat, amire fontos, hogy kipihenten és jóllakottan érkezzünk. Ez egyrészt a vérplazma minősége miatt fontos, másrészt pedig, hogy te is jól bírd a plazmaadás folyamatát.

A plazmaadás egy hosszadalmas, kb. 40-45 perces, inkább szervezetileg megerőltető folyamat, amire fontos, hogy kipihenten és jóllakottan érkezzünk. Ez egyrészt a vérplazma minősége miatt fontos, másrészt pedig, hogy te is jól bírd a plazmaadás folyamatát.

Plazmaadás előtt körülbelül 2-3 órával egyél utoljára, hogy a vércukorszinted stabil maradjon, és hogy a szervezetednek legyen ideje megemésztenie az ételt. Itt fontos lenne, hogy az étkezés egészséges ételeket tartalmazzon, és ne gyorskaját vagy nagyon zsíros ételeket együnk.

 

Mit ehetek plazmaadás előtt?

Ahhoz, hogy a leadott plazma felhasználható legyen gyógyszer-előállításhoz, figyelni kell arra, hogy milyen ételt eszünk előtte. Erről hoztunk nektek egy listát, hogy ne legyen kérdés, mi tartozik a vérplazmaadás előtti, egészséges táplálkozásba. Főleg a fehérjében- és vasban gazdag ételek fogyasztására kell odafigyelni, erre van a legnagyobb szükség.

Amit ajánlott fogyasztani plazmaadás előtt:

 •  Sovány húsok (csirke, pulyka)
 •  Zsírszegény tejtermékek (tej, joghurt, túró, margarin)
 •  Tojásfehérje
 •  Minden zöldség
 •  Szója
 •  Tengeri halak
 •  Minden gyümölcs
 •  Ásványvíz, tea, gyümölcslé
 •  Aszalt gyümölcsök
 •  Rizs, barna rizs, tésztafélék

 

Emellett a sok folyadék bevitele az, ami kiemelkedően fontos. Mivel a plazma 90%-a víz, és a maradék 10%-a fehérje, ezért oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására is. A plazmaadás előtt olyan 6-8 bögre vizet, teát vagy gyümölcslevet célszerű meginni.

Mi az, amit kerülj el, ha épp plazmaadásra készülsz?

Fentebb említettük, hogy plazmaadás előtt 2-3 órával legyen az utolsó étkezés, de az sem mindegy, hogy ez miből áll.

 

Semmiképp ne egyél előtte:

Zsíros húsokat (kolbászok, felvágottak, kenőmájas, belsőségek, darált húst tartalmazó ételek, húskonzervek, virsli, krinolin, párizsi)

Zsíros tejtermékeket (tej, tejszínhab, vaj, majonéz)

Tojássárgáját

Avokádó, olívabogyót

Olajos halkonzervet, füstölt, szárított halakat, kagylót

Dió, mogyoró, olajos magvakat

Alkoholt, energiaitalt, gyümölcsteát, szörpöket

Csokoládét, mogyorókrémet, chipset

Pizzát, gyrost, gyorséttermi ételeket, kínai ételeket, sültkrumplit

 

Mit ehetek plazmaadás UTÁN?

Azt, hogy előtte mit szabad és mit nem, már fentebb megfogalmaztuk, na de mi vonatkozik plazmaadás utánra?

A sok folyadék fogyasztása továbbra is javasolt, illetve maradjunk a fehérjében és vasban gazdag ételeknél. Ezekre szintén a fentebb említett, plazmaadás előtt fogyasztható ételek vonatkoznak.

A dohányosoknak ajánlott még legalább egy fél óráig eltolni, hogy rágyújtsanak. Alkoholt legalább 4 óráig nem javasolt fogyasztani, illetve az edzések esetén is inkább egy kímélőbb mozgásformát válasszunk!

 

Miért éri meg eljönnöd plazmát adni?

Mert, ahogy eddig is megszokott volt nálunk, a plazmaadást juttatásokkal honoráljuk, amik ráadásul most emelkedtek is!

Az első sikeres plazmaadás után 21.000 Ft-ot adunk donorainknak, a 2. alkalommal hozzánk ellátogató plazmaadóknak sem változott a juttatása, ők továbbra is 15.000 Ft juttatásban részesülnek.

Az eddigi, minden további alkalom után járó 9.000 Ft-os jutalom viszont emelkedett! Ezentúl:

 • Minden további PÁRATLAN alkalomért 10.000 Ft-ot kapsz!
 • Minden további PÁROS alkalomért pedig 12.000 Ft-ot adunk!

Szóval a második alkalom után, ha ismét ellátogatsz hozzánk a kiszabott idő leteltével, rögtön 10.000 Ft-tal leszel gazdagabb, a következő, vagyis 4. alkalommal + 12.000 Ft-tal, és így tovább.

Sőt, minden 5. alkalommal + 5.000 Ft-ot adunk és egy kis meglepetést, ha pedig a 10., 20., 30., 40. vagy 45. alkalommal jársz nálunk, akkor további 2000 Ft-tal jutalmazzuk donációdat!

 

Azon kívül, hogy mások életét mented meg már egyetlen alkalommal, ezért is érdemes eljönni a Plazmacentrum Nyugati, FBG Centerbe! ????

Cím: 1066 Budapest, TERÉZ KÖRÚT 46.

1. West-Endtől és a Nyugati pályaudvartól 2 perc gyalogosan az Oktogon irányába

2. 4-6-os vonalán

3. A város szívében, az M3-as metrótól 300m-re

 

Ha bármilyen kérdés merülne fel benne a plazmaadás folyamatáról, hívj bennünket a +36 30 149 4790-es számon, vagy írj nekünk e-mailt: info@plazmanyugati.hu -ra, és mi készséggel segítünk!